Numerology Store    Download  Video    Forum


Go Back   Five12.net -- Online Forum for the Numerology Music Sequencer > Techniques > Tips & Tricks

Reply
 
Thread Tools Display Modes
  #1  
Old 01-30-2017, 03:41 AM
wuh wuh is offline
Junior Member
 
Join Date: Dec 2016
Location: Wales
Posts: 4
Default Store VST and effect parameters with a preset / snapshot

Does anyone know of a way to include the parameters of a VST synth or effect with a snapshot / preset?

This would be an amazing feature to have.

The way I use Numerology involves getting a sequence going with some VST and one or two effects. Every time I arrive at a point where I'm really enjoying some variation I make a snapshot then work on a duplicate. This gives me a paper-trail of variations I can go back to. Trouble is, I am often tweaking the VST and effects in parallel, so the last state of the instrument and effects becomes global for all my stored presets.

What I'm asking for is some way to save the state of instruments and effects with each snapshot - kinda like a sysex dump at the beginning of each preset!

Is there a way to do this or some nifty trick I need to know about?

Thanks in advance !
Reply With Quote
  #2  
Old 03-11-2017, 08:13 AM
Sifaka Sifaka is offline
Senior Member
 
Join Date: Sep 2009
Location: Amsterdam
Posts: 180
Default

You can do this if you map every parameter to a faderbox fader.
Needs some work to set it up though.
Reply With Quote
  #3  
Old 03-11-2017, 11:12 AM
jim jim is offline
Administrator
 
Join Date: Nov 2008
Location: Albuquerque, NM
Posts: 4,130
Default

If you just need to tweak a few things -- say 16 params or less, then as Sifaka mentions, use a FaderBox & ParamMods.

For the general case -- storing and re-loading the full AU Preset, that Numerology cannot do effectively. The issue is that in order for preset changes to be accurate, they have to be able to occur in the middle of a render cycle. However, changing the preset data on an AU is often an intensive-enough CPU process that it cannot happen during the render cycle -- changing a few params, no big deal, changing the whole preset, not going to happen reliably in the general case.

So, in general, the FaderBox/ParamMod approach is the way to go for 'incremental' patch changes. It does take a few minutes to setup, but the bonus is that you can then easily map those same params to a physical controller, use the glide feature on the FaderBox to get some morphing effects, etc.

Another option, when you really do want to load new AU Presets, is to use the ProgChange module to send program changes -- most AUs should respond to them. As long as you can manage the load time for that preset in your arrangement, that gives you another option for changing sounds.

Jim
Reply With Quote
  #4  
Old 03-15-2017, 08:12 AM
wuh wuh is offline
Junior Member
 
Join Date: Dec 2016
Location: Wales
Posts: 4
Default

Thank you! This (Faderbox+ParamMod) is _exactly_ what I was thinking! Amazing
Reply With Quote
Reply

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump


All times are GMT -6. The time now is 04:14 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.1
Copyright ©2000 - 2017, Jelsoft Enterprises Ltd.